Keresőoptimalizálás

googleSemmit nem ér egy jól kialakított weboldal, ha az ügyfelek nem találják azt meg az internet dzsungelében. Ezen segít a keresőoptimalizálásnak elnevezett eljárás. Ha egyszer rátalálnak oldalára, a cél a látogató ott tartása. Ezért fontos a jó felépítés és a megjelenés, ami leköti a látogatók figyelmét.

Az internetezők nagy része keresőket használ arra, hogy megtalálják a számukra fontos információkat, a legismertebb kereső a Google. A tapasztalat azt mutatja, hogy a felhasználó a találatokból 2-3 oldalnál többet sosem néz meg. Éppen ezért fontos, hogy oldalunk minél előrébb kerüljön, benne legyen az első 20-30 találatban. Ha az adott kulcsszóval nem szerepelünk az első pár lapon, akkor ne számítsunk arra, hogy sok látogatója lesz oldalunknak. A keresőoptimalizálás segítségével azonban növekedni fog oldala látogatottsága és ezzel a potenciális ügyfelek száma is.

googleAz alkalmazás sikere attól is függ, hogy mekkora a konkurenciánk. Ha több hasonló oldal is van, azonban közülük csak mi áldozunk a keresőoptimalizálásra, akkor a keresők a mi oldalunkat fogják támogatni. Ha azonban a konkurens cégek időt és pénzt áldoznak saját oldalaikra, akkor sok munkára lesz szükség, hogy helyünket meg is tudjuk tartani. Ma a legtöbb cég még nem fordít megfelelő figyelmet a keresőoptimalizálásra, ha azonban jövőbeli sikerességüket akarják szem előtt tartani, akkor minél előbb be kell szállniuk a versenybe.

A keresőoptimalizálás egyik legfontosabb feltétele az elkészített oldal szabványossága. Ha az oldal a követendő szabványok szerint készül el, akkor már csak az oldal tartalmát kell megfelelően kialakítanunk és a keresőoptimalizálási eljárások elvégzése után megcélozhatjuk az első találati oldalt is.

Vegyük sorra, mi mindent kell megtennünk, hogy oldalunk sikeres legyen a keresőkben.

1. Kulcsszavak, kifejezések összegyűjtése

Az oldalunkra jellemző szavakról, kifejezésekről van itt szó, vagyis azokat a szavakat kell összegyűjteni, melyekkel elérjük, hogy a felhasználók a keresések során megtalálják velük az oldalunkat. A felhasználók fejével kell itt gondolkoznunk, és ezeket a szavakat kell használnunk.

2. HTML tagek alkalmazása

Oldalunknak meg kell felelnie a html nyelv szabványainak, oda kell figyelni a kód szintaxisára, és hogy a szükséges meta tagek szerepeljenek oldalunkban. Ezek hiányában nem lehet sikeres a keresőoptimalizálás, a felhasználók nem fognak rátalálni oldalunkra.

3. A honlap tartalmának kialakítása

Az oldal szövegében is érdemes html tageket használni, a szöveget célszerű bekezdésekre osztani, címsorokat alkalmazni, a fontos dolgokat kiemelni. A szövegben több helyen is el kell helyezni a kiválasztott kulcsszavakat, oda kell azonban arra is figyelni, hogy a szövegünk ettől ne veszítse el értelmét.

4. Képek megfelelő beállítása

Az oldalon elhelyezett képeknek szükséges alt attribútumot megadni, amit a keresők is figyelembe vesznek. Törekedjünk beszédes nevek megadására.

5. Linkcsere partnerek keresés

Minél több helyről érhető el oldalunk, annál többen fognak rátalálni. Persze a minőség is fontos, az nem elég, ha ismerőseink kis látogatottsággal rendelkező oldalára kihelyezünk egy linket. Katalógus és gyűjtőoldalak sokasága áll rendelkezésre, hogy oldalunkat elhelyezzük rajta. Minél több link mutat oldalunkra, annál sikeresebb lehet a keresőoptimalizálás.

Elég összetett folyamatról van tehát szó, tudásunkkal és tapasztalatunkkal azonban mindig arra törekszünk, hogy Önnek a legjobb megoldást nyújtsuk.

 

Érdekelheti még: